lördag, juli 31, 2010
Globalt ansvar
torsdag, juli 29, 2010
Framtidens energi är förnyelsebar och lokalproducerad
Miljöpartiet de gröna vill att Sverige ska ta sin del av det globala ansvaret för koldioxidutsläppen. Idag orsakar varje svensk i genomsnitt 7 ton koldioxid per år, vilket är betydligt mer än de max 1 ton per år som jorden tål för att vi ska klara målet med en maximal 2 graders medeltemperaturökning. Ett av de områden som behöver förändras är vår användning av energi eftersom den har en negativ påverkan på klimatet.
För att stimulera en energieffektivisering vill vi att ROT avdraget ska vara kvar som en klimat-ROT där pengar betalas ut om ombyggnationen lett till en ökad energieffektivisering. Vi vill även införa ett investeringsstöd som ska leda till att upprustningen av äldre bostäder påskyndas vilket ger en bättre boendemiljö och minskad energianvändning.
Miljöpartiet ser ett samhälle bortom kärnkraft och fossila bränslen där fokuserade satsningar på grön energi och klimatsmarta lösningar skapar nya jobb. Gotland har utmärkta förutsättningar att bli ett föregångsexempel som en av världens mest hållbara regioner, samtidigt som det ger en bättre miljö. Vi ser gärna ett samarbete med och en vidareutveckling av den danska ön Samsö där satsningar på vindkraft skett.
Vi anser att medborgarna ska ha rätten att på ett enkelt och lönsamt sätt producera sin egen el och genom nettomätning för småskaliga elproducenter möjliggöra att överskottet går till elnätet. Vi vill även införa ett fastpris på förnybar el.
Miljöpartiet de Gröna på Gotland vill sätta igång att modernisera Sverige redan nu, hoppas du vill vara med. Läs mer om oss på www.grönagotland.se
Matias Lundström, Isabel Enström
Kommunfullmäktigekandidater MPsöndag, juli 04, 2010
Almedalen - all time high
Jag hoppas att alla som har möjlighet att deltaga faktiskt tar och gör det. Allt är öppet för alla och gratis. Se det som kompetensutveckling, vore bra om arbetsplatserna ser denna fördel som almedalsveckan ger!
Det jag kommer att prioritera är hur vi ska klara klimatet och de framtida transporterna. Samtidigt orkar jag inte höra politiker som bara går i polemik med varandra utan är hellre på seminarier som berättar nya/gamla forskningsrön.
Jag önskar er en trevlig vecka! Själv kommer jag börja veckan på stranden. Det är konstigt att almedalsveckan alltid är solig och varm :-)
/Matias
torsdag, juli 01, 2010
BNP till vilken nytta
Genom att mäta hur mycket pengar som byter ägare inom landet kan man räkna fram något som kallas BNP (bruttonationalprodukt), på regional nivå kallas begreppet BRP (bruttoregionalprodukt). Denna framräknade siffran jämförs med antalet kronor som bytt ägare året innan. Är det mer pengar blir det positiv (kallad tillväxt), är det mindre än året innan blir BNP följaktligen negativt. Det låter inte så komplicerat. Men något som är självklart för oss i Miljöpartiet de gröna är att ingenting kan öka i all oändlighet, inte ens tillväxt. Till slut är det något som sätter stopp.
Foto: Toban Black på Flickr.
Jag kommer nu att förklara varför BNP inte är förenligt med en långsiktigt hållbar utveckling. Skulle det hända en trafikolycka så kommer det att påverka BNP genom att t.ex. räddningstjänst och poliser kommer till olycksplatsen. Deras lön gör att BNP blir högre. Andra stora negativa händelser (upplopp och förstörelse etc) som kräver mycket insatser från det kommunala medlen kommer också att höja BRP. Men har medborgarna fått en högre lycka? Mer pengar att röra sig med? Nej.
Alltså är BNP inte ett sett att mäta hur medborgarnas välstånd är.
Det finns dock andra index där man får pluspoäng för t.ex. utbildning och levnadsålder och där det dras av för antal självmord och spädbarnsdödlighet. Om något index borde användas som ett mått på välstånd så är det någon av dessa. Kärnan i ett samhälle är väl ändå att våra medborgare ska må bra och trivas med sin livssituation i samklang med miljön.
/Matias