Tekniska nämndens arbetsutskott (AU) fick vid det senaste nämndsammanträdet rätten att svara på yttrande om Nordkalks planerade brott i Bunge i nämndens namn. Ärendet redovisades på AU-mötet mycket noga av advokatfirman AkvaNovum som på kommunens uppdrag har granskat de hydrologiska konsekvenserna av den planerade täktverksamheten.
I analysen tydliggörs att det finns stora frågetecken angående bl.a. vattenförsörjningen till Bästeträsk via Ojnaremyr samt vattnets tillflöden till brottet. Tillrinning av vatten till brottet, när det är färdigbruten, beräknas pågå i mer än tre generationer (ca 100 år). Under hela denna tid kommer tillrinningen till Bäste träsk att begränsas betydligt. Detta kommer naturligtvis att konkurrera med kommunens planer på att nyttja Bäste träsk som kommunal råvattentäkt. Konsulten rådde AU att inte tillstyrka det planerade kalkbrottet.
Men dessa fakta till trots så beslutar AU att föreslå till kommunstyrelsen att tillstyrka Nordkalks ansökan. I media motiveras beslutet med att man "vägt in arbetstillfällena".
När man helt bortser från den utredning som har utgjort beslutsunderlag och istället inför allmänheten och media motiverar sitt beslut med att "man är rädd om arbetstillfällena", så anser inte vi i Miljöpartiet de Gröna att man utfört sitt uppdrag som förtroendevald ledamot i Tekniska nämnden på ett bra sätt. Naturligtvis ska vi som politiker arbeta för långsiktigt hållbara arbeten på norra Gotland, men Tekniska nämndens uppdrag i denna fråga var dock att bevaka det som hamnar i nämndes kompetensområde (som ex. kommunala vattenresurserna) och ingenting annat.
Gotlands kalksten är en ändlig resurs. Det innebär, vare sig man gillar tanken eller ej, att vi inte kan bryta den i all evinnerlig tid. Förr eller senare måste vi börja avvecklingen av den storskaliga kalkindustrin
på Gotland. Frågan är om vi ska göra det före eller efter att vi har äventyrat vattenförsörjningen på hela norra Gotland. Vi i Miljöpartiet är övertygade om att vi nu har kommit till det läge där vi måste våga sätta ner foten. Vi våga välja att ta ansvar även för framtida generationers försörjningsmöjligheter.
Matias Lundström (mp)
Nina Hallberg (mp)
Tekniska nämnden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar