lördag, juni 21, 2008

Biogas

Det projekteras för fullt med två olika biogasanläggningar på Gotland för tillfället. En i Alva och en större i Roma som ska använda omställningspengar från EU. Jag såg ett pressmeddelande från Naturvårdsverket att det kommer bli mer ekonomiskt lönsamt med biogas i framtiden, enligt rapport från Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI.

Klimatarbete gör gårdsbaserad biogas lönsam 2008-06-18
Gårdsbaserad biogasproduktion kommer att bli mer ekonomiskt lönsamt, spår en forskningsrapport från JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, skriver Branschnyheter.se. Men endast om arbetet med att sänka klimatgasutsläppen fortsätter så att energipriset höjs, och om det byggs fler anläggningar i Sverige så att man kan få ner de individuella projekteringskostnaderna.

Biogasproduktion vid tre svenska typgårdar med olika produktionsinriktningar jämfördes i projektet. Forskarna fann att den typgård som samrötar ensilerad vallgröda med gödsel och vegetabiliskt avfall och producerar cirka 6 GWh biogas per år, kan producera biogas billigast till en gasmarknad i närheten av anläggningen. Nyckeln till lönsamhet är om lantbrukaren lyckas skapa denna marknad för biogasen.

Läs artikeln på <http://www.branschnyheter.se/article21564.php> Branschnyheter.se

Läs <http://www.jti.se/index.php?page=publikationsinfo&publicationid=713&returnto=99> mer om rapporten eller ladda ner den på JTI:s webbplats Läs <http://www2.sjv.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra08_8.pdf> också tidigare rapport från Jordbruksverket om stöd till biogas (pdf)

Trevlig midsommar!

/Matias

Inga kommentarer: