onsdag, september 10, 2008

Pressmeddelande nordkalk

PRESSMEDDELANDE
Miljöpartiet de Gröna på Gotland
080911


INGEN GRUND ATT SÄGA JA TILL NORDKALK

Tekniska nämndes arbetsutskott igår (9 september) beslutade att yttra sig positivt till Miljödomstolen om den ansökan som Nordkalk har angående att få bryta kalk i Bunge. Ur tekniska nämndens synvinkel finns det egentligen inga argument för att säga ja, det menar Miljöpartiet de Gröna.

– Den utredning som uttgjort underlag i ärendet, ger inget utrymme att tillstyrka Nordkalks ansökan. Det finns inga garantier att vattennivån i Bäste träsk, som är kommunal sötvattensreserv, inte påverkas av detta ingrepp i naturen. När Nordkalk lämnar Gotland så kommer brottet att under en period av 100 år dränera tillrinningsområdet på vatten, något som kommer att hota den kommunala vattenförsörjningen. Det finns stora frågetecken avseende hur hydrologin är på norra Gotland, därför måste försiktighetsprincipen gälla. Vi i Miljöpartiet accepterar inte detta och menar att kommunen måste ge ett sammanvägt och överordnat yttrande där vi avstyrker täktverksamheten, säger Matias Lundström (mp), tekniska nämnden.

- Gotlands kalksten är en ändlig resurs. Det innebär att vi inte kan utvinna den i evinnerlig tid. Förr eller senare måste vi alltså börja avveckla den storskaliga kalkindustrin på Gotland. Frågan är om vi ska göra det före eller efter det att vi har äventyrat vattenförsörjningen på norra Gotland. Jag tycker att vi nu befinner oss i ett läge där vi måste våga sätta ner foten och välja framtida generationers försörjningsmöjligheter, säger Nina Hallberg (mp), ersättare tekniska nämnden.

Inga kommentarer: