lördag, oktober 24, 2009

4 grader vårt största hot någonsin

Saxat från Naturvårdsverkets nyhetsbrev.

Det verkar vara så att den Brittiska regeringen har kommit betydligt längre i sitt arbete med ett klimatavtal än den svenska regeringen. Är det så att vår moderatledda regering hellre tar tag i insamling av medborgares underskrifter än att föra fram fakta?

 

Fyra livsavgörande grader

30 procent lägre risskördar i Kina, svår torka dubbelt så ofta i södra Afrika, åtta grader högre maxtemperatur de hetaste dagarna i Europa. Inför klimatkonferensen i Köpenhamn presenterar brittiska regeringen en karta över hur världen påverkas om medeltemperaturen stiger med fyra grader, skriver Svenska Dagbladet.

– Poängen är att visa effekterna vid fyra grader. Vi kanske klarar att hantera två graders temperaturökning även om det kan bli komplicerat. Men fyra graders högre medeltemperatur är exceptionellt svårt för planeten att hantera, säger Andrew Mitchell, Storbritanniens ambassadör i Sverige.

På det stora hela ligger kartan från brittiska regeringen i linje med den samlade kunskapen på området, anser Markku Rummukainen, klimatexpert vid SMHI.

 

 

Läs artikeln i Svenska Dagbladet
Läs pressmeddelande från den brittiska regeringen
Se karta över hur världen påverkas

 

/Matias

Inga kommentarer: