fredag, februari 26, 2010

3 procent per år

Jag prenumererar på ett dagligt nyhetsbrev från Westander Klimat och energi och i onsdags innehöll det denna artikel. Efter en sådant meddelande känns det inte så hemskt svårt för att vi på ska slippa en accelererande värmeökning på jorden. Det som dock är viktigt är att de länder som har högst utsläpp måste vara de som minskar mest. Inte ens lilla Sverige har hållbara utsläpp. Vi skulle behöva ca 3 jordklot för att våra utsläpp ska vara i nivå av en hållbar nivå.

 

Här är artikeln som jag rekommenderar er att titta igenom.

FN:s miljöprogram manar till ytterligare ansträngningar
En ny rapport från FN:s miljöprogram UNEP uppskattar att de globala utsläppen av växthusgaser borde vara 40 till 48,3 gigaton år 2020, för att världen ska vara på rätt spår. Rapporten förutspår att utsläppen kommer att uppgå till mellan 48,8 och 51,2 gigaton.

Mellan 2020 och 2050 måste de globala utsläppen av växthusgaser minska med mellan 48 och 72 procent, eller med cirka tre procent om året.

– De största utsläppsländerna måste arbeta snabbt för att överbrygga gapet mellan sina löften om minskade koldioxidutsläpp och utsläppsmålet år 2020. Detta för att det ska finnas en rimlig chans att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under två grader, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, enligt ENDS Europe Daily.

 

Läs pressmeddelande från UNEP

Läs mer om studien på UNEP:s webbplats

Läs också UNEP:s årsbok för 2010

 

/Matias

Inga kommentarer: