torsdag, juli 01, 2010

BNP till vilken nytta

Genom att mäta hur mycket pengar som byter ägare inom landet kan man räkna fram något som kallas BNP (bruttonationalprodukt), på regional nivå kallas begreppet BRP (bruttoregionalprodukt). Denna framräknade siffran jämförs med antalet kronor som bytt ägare året innan. Är det mer pengar blir det positiv (kallad tillväxt), är det mindre än året innan blir BNP följaktligen negativt. Det låter inte så komplicerat. Men något som är självklart för oss i Miljöpartiet de gröna är att ingenting kan öka i all oändlighet, inte ens tillväxt. Till slut är det något som sätter stopp.


Without money

Foto: Toban Black på Flickr.

Jag kommer nu att förklara varför BNP inte är förenligt med en långsiktigt hållbar utveckling. Skulle det hända en trafikolycka så kommer det att påverka BNP genom att t.ex. räddningstjänst och poliser kommer till olycksplatsen. Deras lön gör att BNP blir högre. Andra stora negativa händelser (upplopp och förstörelse etc) som kräver mycket insatser från det kommunala medlen kommer också att höja BRP. Men har medborgarna fått en högre lycka? Mer pengar att röra sig med? Nej.

Alltså är BNP inte ett sett att mäta hur medborgarnas välstånd är.

Det finns dock andra index där man får pluspoäng för t.ex. utbildning och levnadsålder och där det dras av för antal självmord och spädbarnsdödlighet. Om något index borde användas som ett mått på välstånd så är det någon av dessa. Kärnan i ett samhälle är väl ändå att våra medborgare ska må bra och trivas med sin livssituation i samklang med miljön.

/Matias

Inga kommentarer: