tisdag, augusti 03, 2010

Nya gröna jobb

Miljöpartiet de grönas politik går ut på att det som är bra för miljön ska vara billigt medan det som skadar miljön ska kosta pengar. Det kallar vi "grön skatteväxling". Vi vill sänka momsen på tjänster för att uppmuntra till en miljöanpassad konsumtion och samtidigt skapa nya jobb. Det skulle göra det billigare att reparera trasiga saker, äta på restaurang, gå till frisören samt att lämna in cykeln på service. Vi knyter samman klimatpolitiken med jobbpolitiken och tar vara på kraften i de små innovativa företagen, en modernisering av Sverige som både leder till en grön omställning samt möter klimathot och arbetslöshet.

Ungdomar behöver känna att deras tillvaro är meningsfull och inspirerande. Vi behöver stimulera ungdomarna till utbildning för att utveckla grönt entreprenörskap för att möta näringslivets framtida behov av arbetskraft. Genom vuxenutbildningar och riktade yrkesutbildningar kan vi få fler unga människors inträde i arbetslivet. Gotlands kommun ska vidareutveckla ett brett samarbete med Högskolan, Länsstyrelsen och näringslivet med fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling. Vi rödgröna förslår dessutom att de företag och organisationer som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år får en riktad skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften, under cirka ett år.

Vidare på riksnivå vill Miljöpartiet sänka arbetsgivaravgiften för småföretag med tio procentenheter. Det finns många små företag på den gotländska landsbygden, om varje ensamföretagare kan anställa en person skulle det leda till ett stort antal personer som får arbete på Gotland. Som en hjälp till det vill vi att ensamföretagare ska få ytterligare sänkning av arbetsgivaravgiften för den första anställda under hela det första året.

Många nya entreprenörer har som drivkraft att ta ett större etiskt, socialt och miljömässigt ansvar. Det bidrar till en hållbar utveckling och ett sådant förhållningssätt ska främjas, därför vill vi genom att tillsätta en statlig riskkapitalfond öka anslagen för innovationer, produktutveckling och miljöteknikutveckling i små och medelstora företag. Fonden ska finansieras genom vinstutdelningar från de statliga företagen.

Läs mer om vårt politik på www.grönagotland.se


Matias Lundström och Joakim Sjögren

riksdags och kommunfullmäktigekandidater MP Gotland

Inga kommentarer: