tisdag, augusti 24, 2010

Säkra skolvägar

I veckan startar skolan och polisen har haft hastighetkontroller utanför skolorna. Det är ett bra tilltag anser jag. Jag ska förklara varför.
Idag är bilen norm i vårt samhälle. Undersökningar visar att endast ca hälften av barnen mellan 7 och 12 år har tillgång till ett säkert och tryggt vägnät för gång till skolan. Det blir en ond cirkel till en ständigt försämrad trafiksituation, ökade klimatutsläpp och partikel- utsläpp, buller men framför allt sämre hälsa och mindre vardagsmotion för barnen. Både nationellt och internationellt finns det många exempel på hur man genom fartdämpande åtgärder har lyckats vända negativa trender i gång och cykel till skolan, till och med i miljöer som klassats som mycket farliga för barn.
Genom att gå till skolan får barnen också möjlighet att lära känna sin närmiljö. Att skjutsa sitt barn överallt begränsar barnets rörelsefrihet eftersom det blir beroende av föräldrarnas tid och tillgång till bil. Vandrande skolbussar är ett framgångsrikt sätt att få barnen att promenera till och från skolan tillsammans i grupp och med någon av barnens förälder. Det har provats framgångsrikt i både Göteborg och Linköping.
Vi i Miljöpartiet har en rad förslag som kan åtgärda detta problem, idag vill jag lyfta fram:
INFÖR BILFRI ZON KRING ALLA SKOLOR
Vi anser att alla skolor ska ha en bilfri zon i anslutning till entrén. Kommunen ska utifrån statliga rekommendationer få möjlighet att anpassa detta till lokala förhållanden. Där det inte fungerar ska skolan kunna ansöka om undantag. Självklart ska det råda undantag för funktionshindrade och nödvändiga transporter till skolan. Alla skolor bör också ha mötesplatser en bit ifrån skolan där föräldrar vid behov kan släppa av barnen om de får skjuts eller blir hämtade.


På väg till skolan
Foto: twum från flickr

Ha en underbart läsår!
/Matias

Inga kommentarer: