lördag, november 19, 2011

Studiebesök

Vi var 4 musketörer som sammanstrålade i Malmö från Miljöpartiet Gotland. Vårt uppdrag var att ta med oss goda exempel på hur vi bygger en hållbar stad tillbaka hem till ön. Den första dagen fick vi mycket god hjälp av MP Malmö (Rasmus Ling och Karolina Skog) som hade ordnat ett program med följande punkter.

Visning av Ekostaden Augustenborg och Augustenborgs Botaniska Takträdgård. Ett fantastiskt projekt med tak som har växter på sig för att förbättra isoleringen för byggnaden men också för att öka absorptionen av värme i staden. Tack till en engagerande Louise Lundberg, Greenroof.se

Malmö Cleantech Center som jobbar med att skapa mötesplatser för innovatörer och företag för att komma fram till en produkt som är smartare ur miljö och klimatsynpunkt.

I en hållbar stad måste det förstås också finnas kultur och därför fick vi information om Region Skånes arbete med kulturpolitiken, kulturplanen och kultursamverkansmodellen.

På väg till Sveriges första kravmärkta restaurang, Salt och brygga, gick vi igenom Västra hamnen som var uppmärksammat under Bo01, där Sveriges största skateboardspark är placerad.

På kvällen åt vi middag hos Karin Svensson Smith som är en stark kandidat till infrastukturminister när vi byter regering 2014. Hon är Sveriges mest kompetenta politiker inom transportfrågan.

På fredagen var vi i Lund och vi började med en genomgång av Landskronas miljöarbete, deras erfarenhet har gett färre miljöplaner men med tydligare mål för att koncentrera sig på åtgärder. De har tuffa krav på bostäder vilka 2020 ska byggas som lågenergihus, offentliga byggnader redan 2018.

Därefter fick vi en genomgång av LundaMaTs med tekniska chefen Håkan Lockby. LundaMaTs är från början ett miljödokument, där de har gått små steg i taget och därmed fått med sig medborgarna. Tack vare ett medvetet planerande för cykeln görs ca 70% av resorna inom staden med cykel. Lunds kommun har jobbat med massor av morötter, de har knackat på 35 000 dörrar för att t.ex. erbjuda information och kartor för kollektivtrafik och cykel. De har också erbjudit paket för företag så att de kan minska deras kostnader för transporter.

Enligt en utredning av Handelsutredningsinstitut har cyklisterna samma köpkraft som bilisterna.

En viktig princip som finns inom projektet LundaMaTs är att miljön sätter ramen, ekonomin är medlet och det goda livet är själva målet.

Därefter fick vi åka en cykeltur och fick titta på bra och dåliga exempel vid nyetablering av företag.

Det sista passet för studiebesöket handlade om biogas, Skåne har jobbat länge för att få fram produktion, distribution, en fungerande etablerad marknad. Sedan i våras har fem kommuner gått ihop och anställt en biogascoach för att öka takten på omställningen.


Bli medlem och utforma framtiden - http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat - http://mp.se/klimat
Miljöpartiet på Gotland - http://www.mp.se/gotland
Tipsa MP Gotland - tipsamp.nu

Inga kommentarer: