onsdag, augusti 01, 2012

Miljööverdomstolens beslut


Mitt i semestertid har Nordkalk fått Miljööverdomstolens (MÖD) godkännande att påbörja arbetet med att öppna ett nytt kalkbrott. Enligt mångas uppfattning är domstolens beslut inte tillräckligt klart med vilka villkor som Nordkalk ska utföra sitt arbete. Även den ekonomiska kompensationen är ifrågasatt. Detta ärende är besudlad av massor av känslor, ändrad lagstiftning under prövningen och nya domare. Det är nog få tillståndsärenden som rör upp känslor som detta.

I dagarna väljer Länsstyrelsen att inte överklaga till Högsta domstolen, medan Naturvårdsverket gjorde det. Det är sedan upp till Högsta domstolen att besluta om fallet för prövningstillstånd. Naturvårdsverket har enligt uppgift försökt att få förlängd tid innan en slutlig text skulle lämnas in vilket Högsta domstolen inte har godkänt. Det är den 2 augusti som gäller = 28 dagar efter MÖD beslut.

Jag tycker det är beklagligt att möjligheten för diskussion om nämnder ska överklaga eller inte är obefintlig eftersom domstolens beslut kom i början av juli. Under juli och första halvan av augusti har ingen nämnd några sammanträden vilket gör att tiden för överklagande har passerats och diskussion blir överflödig. Dessutom har berörda tjänstemän en välbehövlig semester och ska inte vara på arbetet och jobba med ev. överklagandetexter.

Jag anser att under sommartid måste överklagandetiden vara förlängd med minst 2 veckor pga semester. Detta oavsett vilket beslut det handlar om.

/Matias


Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat - http://mp.se/klimat
Miljöpartiet på Gotland - http://www.mp.se/gotland

Inga kommentarer: