torsdag, augusti 16, 2012

Vems ansvar vilar jorden på?

Ovanstående fråga ställs i mitt huvud efter flera mycket tankeväckande ”ärenden”, där jag nämner två.
Idag såg jag Dokument utifrån´s reportage ”Modets offer” där vi fick följa hur tillverkningen av kläder leder till mycket negativ påverkan på människor och miljö i fattiga länder som Bangladesh och Indien. I reportaget fick vi veta att om producenterna ville ta mer humana beslut om t.ex. kemikaliehantering så blev resultatet dyrare tillverkning. Med ett högre pris för inköparna vilket gjorde att inköparna valde andra, billigare, tillverkare. Detta för att vi i västvärlden skulle få billigast möjliga kläder. Vems är ansvaret? Jag skulle vilja att alla ägarna och styrelseledamöterna, t.ex. i de företag som bedriver handel med nya kläder, tar en funderare på vad som är viktigast, människors ohälsa och stor miljöpåverkan i fattiga länder eller billiga kläder till den rika befolkningen i väst.
Samma frågeställning ställer jag till Mellanskogs och Nordkalks ägare. Är ni, med berott mod, villiga att ha på ert samvete att den biologiska mångfalden, med flera arter som i hela världen enbart finns i direkt närhet till täktområdet på norra Gotland, försvinner i området och när dessutom risken att vattentillgången i en stor del av området hotas. Detta enbart för att ni ska tjäna mer pengar? Vart går gränsen för mänskligt förstånd?

/Matias

Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat - http://mp.se/klimat
Miljöpartiet på Gotland - http://www.mp.se/gotland

1 kommentar:

Magdalena Agestam sa...

http://tinyurl.com/ojnare är första steget på vägen för dig vill veta mer om bedömningarna av lokaliseringen av hålet efter 42.5 miljoner kubikmeter gotländsk fossilkalksten. Om du inte heller tror att det är smart att göra ett sånt hål just i tillrinningsområdet till dricksvattenreserven, hur praktiskt det än verkar för exploatören,så skriv på namninsamlingen och sprid den sedan till alla du känner!