torsdag, maj 15, 2008

Kommunikation

Idag var vi i Tekniska nämnden på en heldags utbildning med kommunstyrelsen, närlingslivsföreträdare, idrottsrörelsen mm som handlade om kommunikationer. Det sades flera gånger vilken viktig tillväxtfaktor som infrastrukturen har på regional nivå. Till viss del håller jag med, personer och gods måste ju kunna förflytta sig och utbyta erfarenheter, arbeta mm. Att flyg och färjorna till Gotland är grunden för att gotlänningarna ska kunna ha utbyte med andra regioner i Sverige är vi alla överens om.

I Stockholm finns det studier på att bilåkandet kommer att öka så mycket så att koldioxidutsläppen kommer att dubbleras till 2030. Enligt forskare måste vi har minskat koldioxiden med 20% till år 2030 för att inte klimatförändringarna ska få för förödande konsekvenser på jorden.
Detta till stor del pga att arbetsmarknadsregionen runt Mälardalen och att den inomregionala rörelsen kommer att utökas. Fler och fler kommer att pendla från Västerås, Linköping och Eskilstuna för att jobba i Stockholm. Det kan ju vara OK om det endast går att tas sig med snabba tågförbindelser, men det kommer inte spåren att räcka till för. Det är, och kommer att bli, ett ännu större problem i Stockholm med omnejd att få till stånd en hållbarare livsstil. Tur att man bor på Gotland!

Man kan man ju stilla fråga sig, måste man åka till Thailand två gånger per år för att vara en lycklig person? Bara för att man numera kan köpa kompenserade utsläppsrätter så är inte heller detta beteende hållbart.


Solna stad och SL har tagit fram en smart lösning där de som ställer bilen får ett årskort på SL. Ett hållbart alternativ som tilltalar mig i alla fall.


Det blev ett långt och ganska argt inlägg idag kanske blir bättre nästa gång.

Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: