söndag, juni 06, 2010

Oljekatastrof

Sedan den 20 april har olja läckte ut i Mexikanska golfen med en hastighet av ca 19 000 liter per dag! Det ansvariga bolaget, British Petroleum, har försökt att laga detta vid flera tillfällen utan att lyckas. En av anledningarna att det inte fungerar är att läckan är på 1500 meters djup, där människor inte kan vara pga det höga trycket. Enligt de senaste uppgifterna som jag sett kommer oljeläckaget att fortsätta tills ett avlastningshål har borrats klart, vilket beräknas till i augusti!



Deepwater Horizon Oil Spill - MODIS/Aqua Detail (with interpretation), April 28, 2010

Foto: Skytruth från Flickr
Oljan förstör det grundläggande förutsättningarna för växter och djur inte bara vid läckan utan runt olycksplatsen. När jag ser bilder på pelikaner och andra fåglar får jag en stor klump i magen. Är vår livsstil, som kräver olja för att det ska upprätthållas, värd att försvara när vi förstör för andra organismer på denna jord. Jag såg en animering att oljan kommer att spridas till Atlanten. Då blir denna katastrof inte bara en Mexikanska golfens angelägenhet utan av en betydligt större omfattning.
Detta kommer förhoppningsvis att leda till att vi får en intensifierad debatt om vårt ohållbara samhälle. Vi måste få en snabb övergång till förnyelsebara bränslen och vi behöver säga nej till att ta upp den olja som finns i berggrunden. Inte bara pga klimatförändringarna utan även för att undvika framtida läckage som den i Mexikanska golfen.
/Matias

Inga kommentarer: