onsdag, november 25, 2009

Ett förbättrat djurskydd

Angående debatten om djurskyddet:

Regeringen har under det senaste året fortsatt en offensiv mot djurskyddet. Man har lagt ned Djurskyddsmyndigheten, förstatligat djurskyddet samtidigt som anslagen för djurskydd till Jordbruksverket har varit otillräckliga.  

 

Överföringen av djurskyddstillsynen till Länsstyrelsen har visat sig vara illa förberett och underfinansierat. Klagomålen haglar, även om mindre nogräknade djurhållare kan antas jubla i det tysta. I en tid när avgiftsfinansiering av tillsyn ökar med motiveringen att verksamhetsutövare bör bekosta den tillsyn som deras verksamhet nödvändiggör är det snarast en avvikelse att staten ska överta kostnaden för just djurskyddstillsynen. Motiveringen för förstatligandet var att det fanns en ojämn nivå i kommunerna. I klartext betyder det att en del kommuner hade en fullgod tillsyn medan andra hade en undermålig tillsyn. Regeringen har beräknat anslagsnivån till länsstyrelserna för djurskyddstillsynen enligt de utgifter som kommunerna hade haft tidigare. Allt annat lika innebär det en utjämning på en nivå som inte är fullgod. Resultatet av förändringen har blivit en generell sänkning av djurskyddsnivån, något som innebär att Sverige riskerar att dra på sig en anmärkning när EU-kommissionen under hösten granskar djurskyddet. Detta är inte enbart särskilt pinsamt under ordförandeskapet, det innebär också en sänkning av vår trovärdighet om vi försöker driva djurskyddsfrågor inom EU.  

 

Miljöpartiet föreslår en höjning med 10 miljoner kronor för att intensifiera arbetet med tillämpning av Djurskyddslagen. Vi föreslår samtidigt en höjning av anslagen med 20 miljoner kronor 2010, 25 miljoner kronor 2011 och 35 miljoner kronor 2012 för att höja standarden på djurskyddstillsynen i landet.

 

Här kan du läsa Tina Ehns pressmeddelande "Sverige behöver ett trovärdigt djurskydd":

http://mp.se/templates/mct_77.aspx?number=91921&avdnr=13724

 

Här kan du läsa Helena Leanders interpellation till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) "Djurplågeri inom svensk grisuppfödning":

http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=13526&number=181583

 

Detta för djurens skull! Jag vill ha kött som jag kan lika på är schysst producerat.

 

/Matias

Inga kommentarer: