måndag, november 30, 2009

Saker som är bra för både miljön och lyckan

Tankvärda ord som jag stötte på idag.

Miljhänsyn behöver inte alls vara något jobbigt som innebär tandgnisslan. Det finns faktiskt en hel del saker som är bra för både miljön och vår egen lycka. Om vi bara kommer igång, så tar det ju ofta bara några månader att vänja sig vid något nytt. Här är några exempel:

* Jaga inte ständigt mer och mer. Enbart mellan 1997 och 2007 ökade konsumtionen av kläder och skor med 64 procent i Sverige! Ju mer vi köper, desto mer naturresurser går åt utan att vi blir ett dugg lyckligare.

* Minska behovet av långa avstnåd till jobbet genom bättre samhällsplanering.

* Korta normalarbetstiden. Många som har jobb, vill gärna jobba lite mindre. Då får de också mer tid att bry sig om miljn, samtidigt som många arbetslösa kan anställas istället.

* Enbart mellan 1990 och 2005 ökade köttkonsumtionen i Sverige med 50 procent. Det vore bra för både vår hälsa och miljön om vi återgick till en lägre köttkonsumtion. Det finns många goda vegetariska alternativ som bara väntar på att upptäckas av fler!

* Dyra saker som sällan används kan vi äga tillsammans med grannarna.

* Upptäck smultronställen på nära håll och var närvarande här och nu. Det kan vara minst lika givande som att flyga till Thailand.

* Att göra gott för andra, till exempel genom att engagera sig för miljön, kan för att citera Karl-Bertil Jonsson: ge en känsla av inre tillfredsställelse.

* Alla människor kan få en välbehövlig känsla av samhörighet inför det gemensamma
målet att nu klara klimatet.

Så låt oss slå två flugor i en smäll och göra saker som är bra för både miljön och det egna välbefinnandet!


/Matias

Inga kommentarer: