tisdag, november 17, 2009

P-avgifter

Jordens klimat håller på att förändras och världens ledare samlas snart i Köpenhamn för att få till stånd ett globalt klimatavtal. Det kommer på intet sett att räcka med vackra ord från världens ledare. Även vi medborgare behöver stimuleras att göra klimatsmarta saker de närmaste åren för att undvika de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringarna. Det går inte att ha business-as-usual. Vårt behov av transporter måste förändras.

 

Det kommer att införas p-avgifter för bilar i Visby från nyår. Miljöpartiet de Grönas syn på p-avgifter samt vår vision om människors resande kommer vi att förklara nedan.

 

Hälften av alla bilresor är kortare än 5 km i Sverige, i tätorter upp till 70 % så här finns det potential att göra något. P-avgifterna gör incitamentet större att använda andra transportmedel som cykling, promenad eller varför inte ta bussen? Ställ bilen vid en busshållplats så kommer du att spara både pengar och miljö. Vi är naturligtvis väl medvetna om att bussturlistan i dagslägen inte täcker in allas resandebehov. Om det är helt omöjligt att åka buss från din socken uppmanar vi er att gå samman och skicka brev till kollektivtrafikavdelningen med önskemål om turer/tider. Sen är det förstås viktigt att åka på de turer som finns.

 

För cykeltrafikanter vill vi underlätta, t.ex. genom utökning av antalet cykelställ samt dubbelrikta för cyklister i staden. Om fler människor cyklar istället för att köra bil i staden, kommer tempot att bli bättre och lugnare. Mer cykling leder även till bättre folkhälsa! I Odense satsades 20 miljoner på olika cykelinsatser, efter fyra år hade cyklandet ökat med 24 procent och kollisioner med 20 procent. Tack vare minskat insjuknande i kroniska sjukdomar, ökad produktivitet, minskad sjukfrånvaro, och minskade kostnader för trafikskador fick man 33 miljoner kronor tillbaka. På köpet fick man en attraktiv stad med fler grönytor, rabatter, mindre buller och renare luft.

 

Självklart kommer det även i framtiden finnas tillfällen då bilen är nödvändig för att underlätta vardagen. Ett bra, billigt och flexibelt alternativ är att gå med i en bilpool. Prata med dina grannar eller fastighetsägare om möjligheten. Det skulle leda till att antalet bilar minskar trots att medborgarnas rörelsefrihet fortfarande finns kvar.

 

Låt omvandlingen av Visby börja nu, för klimatet och din egen skull!

 

Miljöpartiet de Gröna i Tekniska nämnden

Matias Lundström och Nina Hallberg

 

 

 

Hälsningar

/Matias

Inga kommentarer: