söndag, november 22, 2009

Global utmaning

Global utmaning är en intressant tankesmedja, de tar fram rapporter om ämnen med inriktningen, hållbar utveckling. En av dessa är "Så bryter vi kurvan - Politik för ett hållbart klimat"! I den står det bl.a. "En sammanhållen svensk nationell klimatplan måste tas fram. Samtliga kommuner bör också utarbeta sammanhållna kommunala klimatplaner. "

Ett till stickprov av texten: "Tvingande tekniska normer och standarder på produkter och tjänster bör användas för att ytterligare skärpa vikten av att forskningen och näringslivet tar fram alla tänkbara former för energibesparing och energieffektivisering. Det kan t ex innebära att uppmuntra byggandet av passivhus som konsumerar minimalt med energi, att försäkra sig om att det blir en fortsättning på den nya teknologin där man använder materiel som trä istället för den CO2-intensiva betongen i husstommar, osv."

Vidare står det: "Inom kraftproduktionen finns redan i stor utsträckning den gröna teknologin, i
form av t ex vindkraft, solkraft, vågkraft och biomassa. Men de nya energikällorna kräver storskalighet och fortsatt teknisk utveckling för att bli lika bra och billiga att använda som fossila bränslen. Staten kan underlätta den utvecklingen genom att anpassa lagstiftningen så att de nya energiformerna blir gynnade, släppa in dem i de existerande näten, stödja en utbyggnad och genom att göra det enklare för kunderna att välja förnyelsebar energi, osv."

På slutet står det: "Staten bör vara beredd att hantera de problem som kan uppstå när gamla industrier fasas ut och jobb går förlorade samtidigt som nya aktiviteter – och nya jobb – måste tillskapas och uppmuntras."
Läs hela rapporten här.

Sedan har Global utmaning tillsammans med Gröna bilister gjort en rapport om "Farväl till fossilerna", den kan du läsa här i dess helhet.

Ha en bra arbetsvecka!

/Matias
Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: