söndag, mars 21, 2010

Dyr och tidskrävande kärnkraft

Jag har tittat lite mer på frågan om kärnkraftverk. På tisdag kommer regeringen att lägga fram sin kärnkraftverkproposition, kommer den senare så kan riksdagen inte godkänna en uppgörelse innan valet. Nu är det riktigt bråttom tydligen.

Har man tidspress blir resultatet oftast inte tillräckligt bra eller långsiktigt. Att bygga kärnkraftverk är ett projekt som tar tid samt kostar massor av pengar. Ett stort avskräckande exempel som den svenska regeringen borde titta noga på är bygget av kärnkraftverk i Finland, Olkiluoto 3. Den skulle byggas på "marknadens villkor", det togs beslut i finska riksdagen i maj 2002 och den började byggas i augusti 2005. Den är fortfarande inte klar och budgeten har överkridits (år 2008) med mellan 6.5 och 9.2 miljarder kronor!

Finlands nyaste kärnkraftver som inte är klar

Resultatet att bygga kärnkraftsverk har förstås även inneburit att satsningen på ny förnybar energi stannat av. Marknadens intresse för vind, biogas, solceller etc. störtdök tillsammans med det politiska intresset. Inte heller den utlovade satsningen på energieffektiviseringar blev av. Finlands regering har till och med motsatt sig europeiska mål för energieffektiviseringar. Behöver jag säga att Finland inte når upp till Kyotoavtalet och fick för något år sedan köpa utsläggsrätter för 240 miljoner EURO.

Framtiden ligger i energieffektiviteringar samt förnybar energi. Där har lantbruket en stor potential att skapa många arbetstillfällen.

Sköt om er i veckan, jag kommer vara på kurs hela veckan och kanske inte hinner skriva något v 12.

/Matias

Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: