torsdag, mars 11, 2010

Orättvist fiske

Efter gårdagens Uppdrag granskning blev jag uppriktigt förbaskad. Miljöpartiet de Gröna har den mycket kompententa journalisten Isabella Lövin i Europaparlamentet och hon har under sin korta tid i EP drivit frågan om Europeiska fisket utanför Afrikas kust. Så här skriver Isabella på min hemsida.

"Marocko, som sedan 1970-talet ockuperar Västsahara, har ett s k partnerskapsavtal med EU, som innebär att fartyg från olika EU-länder fiskar i Västsaharas vatten. Även svenska fartyg fiskar där.
Västsaharas status är oklar i internationell rätt och kallas för "ett icke självstyrande område". Därför anses inte partnerskapsavtalet med Marocko vara olagligt i sig. Men internationell lag kräver att lokalbefolkningen ska gynnas av avtalet. Det finns inga bevis för att västsaharierna gynnas." Hon fortsätter: "När avtalet slöts för tre år sedan var den svenska regeringen (då socialdemokratisk) den enda i EU som röstade nej.
Om inte parlamentet suspenderar avtalet med Marocko eller kräver omförhandlingar senare i år förlängs avtalet automatiskt fyra år till."

Se hela Uppdrag granskning här.

Efter att ha sett, delar, av programmet samt det som jag har läst på Isabells hemsida tycker jag att ingen ska behöva köpa Omega-3 i kapslar. Inte enbart för att kapslarna inte är producerade på ett acceptabelt sett. Då menar jag både ur ett mänskligt perspektiv men även ur ett ekologiskt perspektiv. Det framkom i programmet att kapslarna inte innehåller speciellt mycket omega-3 heller. Det verkar bättre att äta några bitar inlagd sill eller naturbetes kött som också innehåller en bra balans mellan omega-3 och omega-6.

Trevlig helg om vi inte hörs något mer!

/Matias


Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: