lördag, mars 20, 2010

Kärnkraft

Kärnkraft har alltid varit och kommer alltid att vara en osäker och otrygg energikälla. Innan energin bildas måste det brytas uran vilket är en extremt smutsig verksamhet, se nedan. Efter att uranet är använt är uranet högradioakivt. Det är så radioaktivt att man dör omedelbart om man kommer nära ett nyss uttaget bränsleelement. Dessutom förorenas förstås allt i omgivningen - reaktor, byggnad, arbetsmaterial, skyddskläder osv. - vilket skapar mer avfall av varierande grad av radioaktivitet. Det högaktiva avfallet är så farligt att det måste hållas åtskilt från allt levande i minst 100 000 år.

Jag såg en kommentar till en artikel i nätupplagan av Ny Teknik som jag vill citera: "Uranbrytningen i Ranstad på Billingen avslutades på sjuttiotalet och saneringsarbetet är fortfarande inte klart. Bara saneringen av brottet har kostat nästan en kvarts miljard. Hur mycket uran fick vi ut? Lagom för att driva våra nutida reaktorer i fyra månader...Uranhalten i alunskiffer i sverige ligger sällan väsentligt över 100 ppm, dvs 1hg Uran/ton berg. För en årsförbrukning av 240 ton uran, som vi har i nuläget, ger det 24 miljoner ton berg som skall förstöras! För Ranstadsverket, där uranhalten är 300g/ton, skulle det "gå åt" 1 kvadratkilometer mark/år för att försörja våra nuvarande reaktorer med uran. Miljövänligt?"

Knappast anser jag. Det är troligen därför som det idag inte bryts något uran i Sverige. Är det kärnkraftskramarnas avsikt att påbörja brytning av uran i Sverige eller vill de fortsätta att skita ned andra ställen på jorden?

För Miljöpartiet de Gröna är vägvalet självklart. Det framgångsrika arbetet med att bygga ett förnybart energisystem ska fortsätta. Sverige måste energisäkras. Alternativet är de förnybara energikällorna, i alla avseenden. Förutom att är förnybara och i praktisk mening aldrig tar slut, är de även renare, mer miljö- och hälsosäkra, förutsägbara, lättare och snabbare att bygga samt många och olikartade, vilket skapar tillförlitlighet i systemet. Förnybar energi är en framtidsindustri och dessutom är kostnadsutvecklingen positiv - de blir allt billigare.

/Matias

Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: