onsdag, mars 03, 2010

Miljöbilar

Det börjar hända en del positiva saker inom bilbranschen. Det märktes under bilutställningen i Genève som pågår. Många nya modeller finns numera i el eller hybriddrift (vilket betyder att de kan användas både på el och flytande bränsle). Till och med sportbilstillverkarna Porsche och Ferrari har börjat med hydridbilar. Läs mer på ekots hemsida eller här.
(Foto: Jens Möller, SR)

Jag tycker att vi måste ändra vårt sett att resa i samhället. Ca hälften av alla resor i Sverige är kortare än 5 km och dessa skulle relativt lätt föras över till cykel, kollektivt eller via gång. Vi behöver bygga ett samhälle som inte premierar bilen före andra transportmedel.

De bilresor som sker ska i framtiden ske med så mycket förnyelsebara bränslen som möjligt. Nu börjar bilbranschen själva förstå det och då gäller det att vi alla i samhället tar vårt ansvar och driver på att vi får lokalt producerad biogas samt elhydrider.

I Stockholm är det brist på biogas och därför används fossil naturgas istället, vilket måste vara ett stort misslyckande för den moderatledda kommunen. Det är bara att se till att några företag på Gotland bygger en biogasanläggning snart. Kommer man först på marknaden så är det lättare att fortsätta sitt företags utveckling. Hoppas att Alva får ihop dina planer och att Biogas anläggningen i Roma blir verklighet.

/Matias

Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat http://mp.se/klimat

Inga kommentarer: