Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlem
Byt politik - inte klimat - http://mp.se/klimat
Miljöpartiet på Gotland - http://www.mp.se/gotland
Kalla fakta har diskuterat Nordkalks nya brott. I sista stund. På onsdag ska Miljödomstolen fastställa villkoren. Vi i Miljöpartiet har konsekvent varit tveksamma till det kalkbrottet främst pga vatten tillgången.
SGU har varit konstiga eftersom två olika enheter har sagt två helt olika saker angående vattnet. Därför har vi velat få hit SGU för en utfrågning vad som gäller. Men tyvärr har de haft då mycket att göra för att komma hit. Jag tycker det är mycket märklig och snudd på ynkligt. Kan de ha dåligt samvete för att de har blivit köpta av Nordkalk.
Ha en bra vecka.
Vi var 4 musketörer som sammanstrålade i Malmö från Miljöpartiet Gotland. Vårt uppdrag var att ta med oss goda exempel på hur vi bygger en hållbar stad tillbaka hem till ön. Den första dagen fick vi mycket god hjälp av MP Malmö (Rasmus Ling och Karolina Skog) som hade ordnat ett program med följande punkter.
Visning av Ekostaden Augustenborg och Augustenborgs Botaniska Takträdgård. Ett fantastiskt projekt med tak som har växter på sig för att förbättra isoleringen för byggnaden men också för att öka absorptionen av värme i staden. Tack till en engagerande Louise Lundberg, Greenroof.se
Malmö Cleantech Center som jobbar med att skapa mötesplatser för innovatörer och företag för att komma fram till en produkt som är smartare ur miljö och klimatsynpunkt.
I en hållbar stad måste det förstås också finnas kultur och därför fick vi information om Region Skånes arbete med kulturpolitiken, kulturplanen och kultursamverkansmodellen.
På väg till Sveriges första kravmärkta restaurang, Salt och brygga, gick vi igenom Västra hamnen som var uppmärksammat under Bo01, där Sveriges största skateboardspark är placerad.
På kvällen åt vi middag hos Karin Svensson Smith som är en stark kandidat till infrastukturminister när vi byter regering 2014. Hon är Sveriges mest kompetenta politiker inom transportfrågan.
På fredagen var vi i Lund och vi började med en genomgång av Landskronas miljöarbete, deras erfarenhet har gett färre miljöplaner men med tydligare mål för att koncentrera sig på åtgärder. De har tuffa krav på bostäder vilka 2020 ska byggas som lågenergihus, offentliga byggnader redan 2018.
Därefter fick vi en genomgång av LundaMaTs med tekniska chefen Håkan Lockby. LundaMaTs är från början ett miljödokument, där de har gått små steg i taget och därmed fått med sig medborgarna. Tack vare ett medvetet planerande för cykeln görs ca 70% av resorna inom staden med cykel. Lunds kommun har jobbat med massor av morötter, de har knackat på 35 000 dörrar för att t.ex. erbjuda information och kartor för kollektivtrafik och cykel. De har också erbjudit paket för företag så att de kan minska deras kostnader för transporter.
Enligt en utredning av Handelsutredningsinstitut har cyklisterna samma köpkraft som bilisterna.
En viktig princip som finns inom projektet LundaMaTs är att miljön sätter ramen, ekonomin är medlet och det goda livet är själva målet.
Därefter fick vi åka en cykeltur och fick titta på bra och dåliga exempel vid nyetablering av företag.
Det sista passet för studiebesöket handlade om biogas, Skåne har jobbat länge för att få fram produktion, distribution, en fungerande etablerad marknad. Sedan i våras har fem kommuner gått ihop och anställt en biogascoach för att öka takten på omställningen.
Efter en natt på hotell med mycket liv utanför fönstret och en toalett som lät så var det dags att gå till frukost. Det var relativt rikt på mat, special för mig fanns laktosfri yoghurt och mjölk! Det kanske inte syns men färgkoden var grönt. Grön bricka, gröna servetter, gröna muggar, det var fint tyckte jag, miljöpartist som jag är!
Regeringen har utsett en enmans utredning (av Kent Johansson) om hur förbättra cyklisternas villkor i trafiken. Här är ett första utkast.
Efter att ha varit frisk sedan maj har jag den senaste veckan åkt på en ordentlig förkylning. Det samma har min fru gjort. När jag är sjuk behöver jag ligga ned eller sitta för att jag ta det lugnt, vilket gör att jag efter några dagar i stillhet får ont i ryggen. Det händer varje gång, vilket gör att jag får mer bevis på att människan är en djur som behöver röra på sig.
För tillfället är jag på väg till en konferens om cykling i Västerås. I den staden har jag bara varit för att spela bandy på Rocklunda vilket gör att jag är osäker på hur jag ska gå från stationen. Det kommer säkert gå bra, jag har en mobil med gps och en dator med google maps.
Efter konferensen hoppas jag på att jag kan komma med en del konkreta saker som ska innebära att de syns att vi styrande i Regionen prioriterar andra trafikanter än bilister. Vi behöver ett samhälle som jobbar oss bort från det enahanda fossila samhället till något som är bättre, lugnare och renare. Mer mänskligare helt enkelt.
Tills vi hörs igen, ha det bra!
/Matias
Efter min andra storhandling med cykelkärran har jag två reflektioner. Det tar inte så mycket längre tid att cykla istället för att ta bilen, kanske är det för att jag cyklar så att svetten lackar på vägen hem! :-) Är det motvind är det jobbigare och det kommer nog vara de gångerna som jag kommer ta bilen, när jag åker hemifrån för att storhandla. Sedan måste man paketera ägg på ett bättre sätt än vad jag gjorde. När jag kom hem var två av äggen lite trasiga. Det beror förstås på att cykelvägarna inte är helt släta utan innehåller mycket gupp och trottoarkanter.
Ta det försiktigt out there!
/Matias
Regeringen diskuterar för tillfället om miljöbilspremie ska införas. Den gör ingen som helst nytta om det inte finns förnybart bränsle att tanka. Sveriges Radios undersökning i somras visade att förnybart bränsle bara finns hos hälften av alla mackar i Sverige. Fossilfritt drivmedel finns framför allt i städerna där bilen är lättast att undvara. 94 % av energin till det svenska transportsystemet kommer från fossila källor. Oljekällor sinar och utvinning från oljesand är dyr. Den billiga bensinens tid har för alltid passerat, vi måste hitta ersättningar. Alliansregeringen är mycket oklar om vilken politik de vill föra för att komma ifrån de fossila bränslena. I praktiken leder regeringens tal om ”teknikneutralitet” till att bensin- och dieselberoendet kvarstår. Det betyder inte så mycket för dem som har tillgång till storstadens kollektivtrafik eller har cykelavstånd till jobbet. Men det är ett svek mot alla i det glest befolkade Sverige som har svårt att klara sig utan bil.
Fordonstillverkare, kommuner, mackägare och de som planerar att köpa bil behöver få veta vad som gäller. Den som köper ett fordon med alternativa bränslen vill kunna tanka på fler ställen inom sin egen kommun och även i resten av landet. Klimateffekten av att byta bensin och diesel mot biogas är överlägsen. Görs biogasen av gödsel, avloppsvatten och annat som nu läcker växthusgaser blir klimatnyttan dubbelt positiv. Biogas är det enda fordonsdrivmedel som har klarat Svanenmärkningens alla kriterier, vilket innebär en god klimateffekt som inte sker till priset av ökad andel hälsovådliga utsläpp. Ytterligare en fördel för biogas är att det redan finns kommersiellt tillgängliga personbilar som fyller alla de säkerhets- och andra krav som ställs på konventionella bilar. Det senaste årets uppgång av antalet sålda biogasbilar och det faktum att allt fler kollektivtrafikhuvudmän kräver biogas riskerar att leda till ett stort glapp mellan tillgång och efterfrågan.
Vi i Miljöpartiet de Gröna menar att det behövs att ett nationellt biogasmål för att bryta transportsektorns oljeberoende. I den anser vi att det bör finns följande förslag:
Höjning av koldioxidskatten kan stimulera för biogasinvesteringar.
Återinförande av skatt på förbränning av avfall samt skatt på handelsgödsel skulle underlättar också att hushållsavfall samlas in och rötas till gas.
Bidrag till biogaspumpar behöver återinföras.
Dessutom behövs en statlig lånegaranti för att det ska ske tillräckligt med investeringar i produktion, uppgradering och distribution av biogas till tankställen.
Vi föreslår att ”pumplagen” revideras med ett krav som medför att Svanenmärkta bränslen ska finnas att köpa i alla kommuner. För att inte fastna i ett fossilgasberoende föreslår vi också att det inrättas ett lagkrav på låginblandning av biogas i fossil fordonsgas. Andelen biogas kan höjas i takt med att tillgången ökar. Detta skulle vara klimatpolitik på riktigt i stället för miljöminister Carlgrens tomma prat.
Karin Svensson-Smith, partistyrelsen MP samt Matias Swartling och Isabel Enström MP Gotland
Som vice ordförande i Tekniska nämnden måste jag hålla med Cykelfrämjandets kritik att Region Gotland inte har haft någon konkret strategi för att öka andelen cykling. Dock har vi sedan nyår redan gjort en del blygsamma (men viktiga) saker vi har fått bort cykelhindret som fanns vid infarten till Visborg, vi har också varit med och tagit beslut att minska bilkostnaderna i regionen, vilket kommer att leda till att fler cyklar till möten eller har virtuella möten.
Frågan att öka andelen cykling i trafiken är en högprioriterad fråga för den nya majoriteten som styr Region Gotland. Argumenten som Cykelfrämjandet tar upp, trängseln på vägar samt bra för folkhälsan, är vi helt överens om, det går att lägga till att cykling är bra för klimatfrågan också. Genom att vara med i en granskning mellan olika kommuner kan vi få reda på om vår region gör rätt cykelsatsningar samt hur andra kommuner har gjort.
Kul att trendspanarna anser att cykling är trendigt! Mer cykelfrämjande satsningar är planerade att göras och min och Miljöpartiets förhoppning är att det till nästa val kommer finnas en hel del tydliga åtgärder utförda så att det blir tydligt vilken politik som har bedrivits.
Europaparlamentet hade i dag chansen att kräva en skärpning av EU:s utsläppsmål, men förslaget föll.
– De närvarande svenska moderaterna och kristdemokraterna avgjorde den här omröstningen. Det är bedrövligt, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.
Omröstningen gällde en resolution om att EU:s utsläpp av växthusgaser måste minska med 30 procent till 2020, istället för dagens mål på 20 procents minskning.
Men ett konservativt ändringsförslag som vattnade ur de här ambitionerna vann med endast tre rösters marginal, tack vare stöd från de tre närvarande svenska moderaterna och kristdemokraterna. Resultatet blev nu så försvagat att gröna, socialister och liberaler röstade emot hela resolutionen och den föll.
– Det här är svagt av företrädare för de svenska regeringspartierna, och det bekräftar att den svenska klimatpolitiken har för låga ambitioner, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.
Efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn har EU behållit sitt mål på 20 procent utsläppsminskning till 2020. Sedan dess har kostnaden för att möta klimatmålen gått ner och vi ligger redan nära dagens mål.
För ärendet om Nordkalks villkor (för deras stora kalkbrott i Bunge Ducker) fick vi igenom skrivning om ekonomiska garantier ifall det som inte får hända händer samt att vattenkvaliteten måste ha begränsningsvärden.
En helhetslösning om trafikfrågorna i Visby kommer att arbetas fram under hösten i dialog med medborgarna, vilket jag ser fram emot. Fram tills nytt beslut tas, gäller att p-avgifter tas ut under v 25-32. Taxan får tas ut med max 20 kr/tim. Som en reflektion kan jag bara fantisera om hur det skulle ha sett ut i eftermiddags om vi inte hade haft p-avgifter, det var i stort sätt helt fullt på östers parkering. Att ha avgifter på sommaren känns självklart, frågan är hur vi ska stötta våra medborgare att ta beslut som är klimatsmarta under övriga säsongen.
Vi i Miljöpartiet har pratat med tjänstemännen för att få bort cykelhindret som var vid entrén till Visborg och för någon vecka sedan är det borta. Tack Ann-Sofi. Inom cykelområdet har förvaltningen även anställt en ny trafikplanerare som ska cykeln i fokus, känns spännande.
Lite framtidsblickar: allt har förstås inte känts bra, vi har besparingar som ska göras. I år blir det lite hastigt pga maktskifte, men vi kommer dessvärre att få ta en del obekväma beslut under hösten som kommer att accentueras nästa år.
Något som är spännande att sätta sig in i men som kommer att diskuteras rejält är räddningstjänstens organisation, som för tillfället ligger på Tekniskas bord.
Sedan kommer samhällsbyggnadsförvaltningen att delas upp i två förvaltningar och för att få en perfekt organisation kommer detta arbete att intensifieras under hösten så att allt är klart till första januari 2012.
Vi kommer att ha hösten full och mycket är roligt, framför allt att jag är med en majoritet och med en ordförande som är lyhörd. Tack Tommy.
Klimatet är vår generations absolut största utmaning. Samtidigt vet vi att den lättåtkomliga oljan kommer att minska, vilket kommer att leda till att de fossila bränslena får ett pris som är betydligt högre än dagens. Vi har ungefär 8-10 år på oss att ställa om samhället, så vi behöver börja omställningen av transporterna här och nu!
I Sverige är ca 30 procent av antalet bilresor kortare än 3 km och hälften är kortare än 5 km. Där finns det en gigantisk potential att ställa om våra resvanor, så även på Gotland och då främst i våra tätorter. Genom att lämna bilen hemma och i stället ta cykeln kan en omställning ske över en natt. Nu när våren kommer är det en bra period att välja ett klimatsmartare sätt att transportera dig. Cykling bidrar också till en bättre hälsa.
Från politiskt håll behöver vi arbeta för att förbättra villkoren så att det blir lättare att förflytta sig med cykeln. Ibland innebär det också att bilister får anpassa sig och avstå en del av gatuutrymmet till dem som cyklar. Vi har under vintern jobbat fram ett förslag till cykelstrategi som vi vill jobba med under mandatperioden. Här kommer ett axplock ur denna. Vi vill:
få bort cykelhinder av olika slag; vid entrén till regionens rådhus ska man till exempel inte mötas av farthinder för att bilar ska ha fripassage, utan cykelvänliga säkerhetslösningar ska fram
genomföra synliga och påtagliga cykelförbättrande åtgärder med prioritering av felande cykelvägslänkar
ta fram en cykelplan för regionen där fler konkreta cykelfrämjande åtgärder får plats
föra cykelfrämjande kampanjer för alla åldrar
synliggöra och tydliggöra cykelvägarna på Gotland genom tydlig information, såväl på sommaren som på vintern
inrätta en cykelpool för regionens anställda på Visborg som aktivt marknadsförs
införa en cykelersättning vid ersättningsberättigade resor genomförda med cykel som en del av ny transportpolicy
ordna säkra och centrala cykelparkeringar
ta bort begränsningar för cykling i enkelriktade gator, främst i innerstaden, där detta är ett problem för att hitta en optimal cykelväg
underlätta att ta med cykeln på bussen
Dessa är några av våra förslag som skulle göra att cyklisterna kan känna sig säkrare och har lättare att förflytta sig. I och med detta kanske fler skulle ta chansen att cykla till jobbet, träningen eller sina vänner. Med mer cykling och färre bilar kan vi gemensamt ta beslut som gynnar klimatet!
Matias Lundström, cykelpolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna på Gotland
Nu har det snart gått 3 av 48 månader av mitt vice ordförande uppdrag i Tekniska nämnden. Februari och början av mars har varit en ganska turbulent månad för nämnden med STORT fokus på parkeringsavgifter. Den frågan har alltsedan förra året varit mycket infekterad. Vad är syftet med införandet undrar många?
Det enda syfte som vi i Miljöpartiets har är att styra trafik till ett mer hållbart sett. Det kan inte bara slå mot vissa delar utan borde gälla i första hand hela Visby, i ett andra steg behövs det hittas strategier för att minska transporterna på hela ön. Det behövs för att vi vet att vi går mot ett betydligt högre global oljepris vilket slår mot bensin/diesel priset. Dessutom har vi ett klimathot som kräver radikala och snabba åtgärder. Något måste göras för att inte denna jord ska bli oangenäm för våra kommande generationer!
Ett effektivt sett att styra trafiken är att införa avgifter för bilen. Men om vi ska ha avgifter året runt måste det finnas attraktiva alternativ. Cykelvägarna behöver bli tydligare och på vissa håll bättre dessutom behöver kollektivtrafiken på vissa håll bli bättre. Till hösten kommer en ny linjesträckning i Visby att sjösättas vilket förhoppningsvis kommer att märkas.
Det som är viktigt nu är att besluten som vi tar är förståeliga och lättbegripliga för medborgarna samt att det är början på ett långsiktigt arbete.
Genom att införa avgifter närmast och innanför muren under sommarens mest hektiska veckor har vi fått ett förståeligt beslut som de allra flesta kan begripa. Sedan behövs en strategi framåt med olika infallsvinklar och kunskapshöjande åtgärder.
Under processen med parkeringsavgifterna har i alla fall jag fått en del nya kunskaper. Jag har fått upp ögonen för att parkeringsfrågan handlar om (minst) tre olika kategorier, nämligen boende, arbetspendlare och besökare, vilka kan kräva tre helt olika lösningar.
Genom folkbildning kan gotlänningarna få mer kunskap om klimatförändringarna och hur deras beslut i vardagen kan minimera sin påverkan på klimatet.
Idag känns det som att våren har kommit!
/Matias
Bli medlem och utforma framtiden – http://mp.se/blimedlemPå dagens tekniska nämnd beslutade den styrande rödgröna majoriteten, där jag ingår, att återinföra bussiga kortet i Visby. Samtidigt ändrade vi reglerna så de gäller året runt, alltså även under sommarlovet. Det är en viktigt beslut för att prioritera både ungdomar och klimatet.
Ju fler som åker buss i unga år desto fler fortsätter som vuxna.
Matias, vice ordf i TN
Nu har jag haft mitt uppdrag i 1 av 48 månader.
Jag har åkt känslomässig berg- och dalbana under januari månad. De bakomliggande orsakerna är både den mörka årstiden som året startar med men även att jag inte hade, och kanske fortfarande inte har, hittat min roll som vice ordförande. Däremot känner jag en stort tacksamhet att jag har ordförande som är mycket erfaren men som samtidigt är lyhörd för nya idéer. Tack för dina ledaregenskap, Tommy!
Januari har också inneburit att jag har varit med i media vid ett tillfälle. Länk här. Jag fick uttala mig om sophanteringen som har halverats under 2010 mot tidigare år. Det kan vara så att en del hushåll inte lämnar in sin sopor utan istället eldar upp eller gräver ned dessa, detta är en kriminell handling och får inte förekomma. Dock har jag den människosynen att alla människor vill göra rätt för sig. Hur det blir med framtida soptaxan är för tidigt att säga, först måste det göras en utvärdering, det är först i år som hela Gotland är med.
Januari har även varit en månad med två olika VM. I Bandy-VM blev det lite fiasko, efter två guld i rad tog de "bara" brons. I Handbolls-VM blev det snarare succé med en fin fjärdeplats.
Ha det gott tills vi hörs igen!
/Matias